Ofta läser vi om människor som försvunnit. Det kan handla om människor som lider av demens eller psykisk ohälsa eller barn som inte hittar hem. I det läget behövs stora resurser som kan hjälpa polisen i sitt eftersökningsarbete. En organisation som regelbundet hjälper polisen när extra resurser behövs är ”Search and Rescue Sweden” (SAR). SAR är en organisation som kan erbjuda både mänskliga och tekniska resurser, det handlar om människor som letar, hundförare, personer med fyrhjulingar och personer som kan hantera drönare som enkelt kan söka av ett större område.

Levilo som själv har medarbetare som är engagerade i SAR har valt att samarbeta med organisationen då de anser att SAR gör en imponerande insats.

– Som alla företag har Levilo ett ansvar för att bidra till samhällets goda krafter, säger Stephan Norrman, vd för Levilo. Vi har därför valt att sponsra det fantastiska arbetet som görs av SAR. Dessutom sponsrar vi ”Nattvandrarna” i Sollentuna samt Stadsmissionen.

Det finns andra organisationer som också brukar hjälpa till när människor har försvunnit men här har SAR mer att erbjuda än andra. Hos SAR är alla personer utbildade för dessa rätt krävande uppgifter. Alla har exempelvis utbildning i hjärt- och lungräddning. Genom Polisen utbildas de dessutom i en metod som används internationellt av polis och militär för att kartlägga försvinnanden och genomföra sökinsatser. För att upprätthålla aktuella kunskaper tränar SAR även regelbundet och genomför årliga certifieringar.

– När vi är ute vill vi vara mellan 20 och 25 personer, det är den optimala styrkan, berättar Tord Sundqvist, koordinator hos SAR och en av Sveriges mest erfarna personer när det gäller eftersökningar. Eftersom vi får våra uppdrag direkt från polisen är det viktigt att vi kan säga att alla är utbildade. Det går inte att komma dåligt förberedd och inte ta saken på riktigt allvar. Till och med hundarna som är med och letar med oss är certifierade av polisen.

SAR är ute på uppdrag i genomsnitt en gång i veckan. Det börjar alltid med att de blir kontaktade av polisen. Därefter försöker de vara på plats inom en timme. Efter sammanställning och analys av den information som Polisen initialt givit drar SAR Swedens koordinator ut ett larm via en mobilapp., sms och komradio (RAKEL).  Samtliga tillgängliga resurser behövs för att söka efter den försvunna personen. Informationen om personen såsom signalement (bild), ålder, fysisk och medicinsk kondition skickas ut via appen. Det skickas även med en så kallad brytpunkt (samlingsplats) där Polisens insatschef samlar alla tillgängliga resurser som ska delta i sökandet.

Efter att alla samlats och noggrant studerat och diskuterat tilldelade sektorer blir delar av SAR Swedens fordonsgrupp bestående av fyrhjulingar och MC´s utskickade. Uppgiften är att patrullera så kallade ledstänger, som finns inom sökområdet där Polisen tror att personen befinner sig.

SAR Swedens hundpatruller blir tilldelade enskilda sektorer. Uppgiften kan till exempel bli att söka av ett större skogsområde i närheten av äldreboendet från vilket den försvunna personen kommer. Det är mörkt och kallt ute och man kontrollerar att lampor och övrig utrustning fungerar som de ska. Väl framme vid segmentet anmäler man sig via radion att man påbörjar söket.

Sedan varierar det hur länge gruppen behöver leta. Ibland går det på bara några timmar och ibland letar de förgäves. Ibland kan det vara mer dramatik och ibland mindre där det slutar som en solskenshistoria. Som den före detta skogshuggaren som försvann på kvällen från ett äldreboende och som hittades 06.00 på morgonen då han promenerade omkring i skogen och förvånades över alla människor som var ute i skogen tidigt på morgonen. När han hittades av SAR utbrast han ”Men pojkar vad gör ni ute i skogen så här tidigt ?”

Tord Sundqvist (SAR) och Stephan Norrman vd Levilo skakar hand nöjda med samarbetet. Anders Carlsson, Levilo och aktiv i SAR samt Cissi (SAR) och hunden Krut är också nöjda över samarbetet.